Amiguruimi,  Hæklerier

De sødetse hæklede donuts

Der er bare et eller andet helt særligt over hæklede donuts, synes jeg. De er vildt søde, kan bruges som pynt, er nemme at lave og så er der nærmest uendelige muligheder for at variere deres udtryk. Det bedste af det hele er, at man får brugt en masse restegarn.

Jeg stødte for nylig på en hæklebog med lidt over 50 opskrifter på donuts med dyrehoveder, og jeg var solgt med det samme. De er lidt anderledes end de klassiske (kage) donuts, og med lidt ekstra tilbehør kunne de sagtens fungere som rangler til babyer. Jeg har ellers mest hæklet donuts med det velkendte look med glasur og krymmel. Men donuts med dyrehoveder? Det var alligevel ret sjovt.

Tilbage til at anmelde hæklebøger

I slutningen af min projektansættelse på Aarhus Universitet som videnskabelig assistent kunne jeg mærke, at der skulle til at ske noget. Enten skulle jeg lukke ned for Hos Hobbyisten og Gundross, eller også skulle jeg begynde at tage mine sider lidt mere seriøst. I takt med alt det metodearbejde, jeg har fordybet mig i under ansættelsen, opstod idéen om at udvikle en beregner, så jeg kunne lave langt mere gennemarbejdede boganmeldelser. Jeg tror egentlig, jeg savnede en form for retning. En mening med min digitale tilstedeværelse.

Så da projektansættelsen sluttede, blev jeg enig med mig selv om, at nu skulle der købes stort ind af hæklebøger, som jeg havde lyst til at anmelde.

Mens jeg kiggede efter nye bøger, sjove koncepter og anderledes tiltag, faldt jeg over en med donuts. Jeg kunne simpelthen ikke stå for de små dyreansigter. De var så fine og lidt skæve på den helt rigtige måde. Planen var egentlig, at jeg ville hækle et udkast til hver sværhedsgrad, men tiden forsvandt hurtigere, end jeg havde regnet med. Sådan har den det jo med at gøre. Det blev derfor til tre donuts: en bjørn, et får og en enhjørning.

Garnvalg og hæklenål

De hæklede donuts måler cirka 10 cm i diameter, hvilket passer til størrelsen angivet i opskriften. Der var brugt akrylgarn i bogen, men jeg har et indtryk af, at vi i Danmark primært bruger bomuldsgarn, så jeg brugte to tråde 8/4 for at ramme samme størrelse.

Til bjørnen har jeg brugt rester som:

Til fåret har jeg brugt rester som:

Til enhjørning har jeg brugt rester som:

Jeg brugte hæklenål 3,5 mm, hvilket fungerede fint sammen med dobbelt garn. Derudover en masse bamsefyld. Jeg bruger altid denne Kuddstopp.

Sikkerhedsøjne eller broderede øjne?

Jeg er ikke så glad for at bruge sikkerhedsøjne, når det er noget, der skal gives til små børn. Selvom de som regel sidder godt fast, har jeg det bedst med at være helt sikker på, at der ikke er noget, der kan løsne sig. Derfor valgte jeg i stedet en blanding af broderede og hæklede øjne. Det kræver lidt mere tid og tålmodighed, men jeg blev faktisk ret tilfreds med resultatet. Det giver et blødere og mere nuttet udtryk, og der er lidt mere spil i det, når man kombinerer forskellige teknikker. Det føles også lidt mere personligt, som om hver donut får sit eget lille ansigt og udtryk.

Til de sorte øjne har jeg brugt lace-garn. Det er lidt svært at beskrive præcis, hvad jeg har gjort uden at lave en egentlig vejledning, men du kan lade dig inspirere af følgende:

  • Omgang 1: magisk ring med 6 fastmasker i ringen (6).
  • Omgang 2: udtag i hver fastmaske og afslut med en kædemaske (12).

Dernæst syede jeg de sorte øjne fast.

Herefter valgte jeg almindelig hvid bomuld og broderede en hvid kant rundt om øjnene. Jeg lavede én kant langs ydresiden af øjnene, én inde i selve øjet og én, der går fra øjet og ud over kanten, så den hvide kant bliver, hvor den skal være.

Til sidst broderede jeg en sort kant både oven over og under øjet for at skabe et mere personligt udtryk. Det giver lidt karakter og gør, at udtrykket bliver lidt mere levende.

Kun til pynt, eller kan de bruges til noget?

Jeg kan sagtens forestille mig, at de her donuts ville fungere rigtig godt som baby-rangler. Med en lille rasleboks indeni kunne de give en fin lyd, når baby ryster dem. Hvis jeg skulle lave dem med det formål, ville jeg nok vælge at hækle dem en smule mindre. De her størrelser er nemlig lidt store og tunge til helt små hænder.

Når det er sagt, så egner de sig også rigtig godt som pynt. De kunne f.eks. hænge på en uro, være en del af en gavekurv eller bare ligge fremme og se søde ud. De ville også være en oplagt lille gave til en, der elsker finurlige og sjove hækleprojekter.